27 oktober 2005

Pelle is een held

“Pelle en Thijs gaan op boevenjacht, Pelle verkleed als Zorro en Thijs als cowboy. Bij een verlaten villa besluipen ze een stel oudere kinderen. Als het vechten wordt, gaat Pelle ervandoor, maar Thijs komt niet mee. Durft Pelle terug te gaan en zijn vriendje te helpen?
In alle voorleesverhalen speelt het jongentje Pelle graag de hoofdrol. Als hij op zoek gaat naar de weggelopen poes van oma. Als hij naar de slager gaat voor de buurman. Maar ben je nog zo'n held als je 's avonds in het donker voor een dichte huisdeur staat? Of als je uitgelachen wordt door je beste vrienden? ”
( Pelle is een held. door: Joke van der Kamp. isbn: 90 451 0177 7 )

In ons huisje was Pelle de vorige eigenares van het huis en van de snoepwinkel.

De verhalen van haar koppigheid, haar liefde, haar zorg voor de kleintjes en trots verzet tegen het gemeentebestuur deden ons soms denken aan de kleine Pelle in het boekje en doen ons zeker lekker glimlachen.
Dank zij haar ligt ons huis één meter dichter aan de straatkant en hebben voetgangers minder plaats. ‘Ja meneer, als ik voor mijn grond moet betalen dan zal ik er ook op bouwen. En die meter aan de straat, … wel die is ook van mij ! ’
De angst, de schaamte, de ondeugendheid en de vrolijkheid in haar verhaal zijn allemaal herkenbaar, ondanks dat ze voorkomen in situaties die we nu niet echt uit eigen ervaring mee hebben.
Wij reageerden heel geamuseerd op haar verhaal en haar winkeltje. We konden ons prima inleven in de rol van Pelle, de snoepmadam, de koppige lieve snoepmadam.

(wordt vervolgt )

Geen opmerkingen: