02 december 2005

Hoe is het in godsnaam mogelijk dat de mannen van Pelle zo konden bouwen?
Volgens de theorieën anno 2005 zouden die bouwers op de werf moeten gestorven zijn?
Zij reden naar de werf in auto's zonder veiligheidsstoeltjes, gordel of airbag. Sommigen kwamen met de fiets naar de werf, helemaal zelf, ook in de winter!
Flessen met gevaarlijke stoffen konden ze gewoon met blote handen en beperkte motoriek openen.
Poorten en deuren gingen gewoon dicht en als ze met hun vingers er tussen zaten waren ze weg.
Een veiligheidshelm hadden ze nog niet eens op een werf. Een veiligheidsbril kenden ze niet en van veiligheidsschoenen hadden ze nog nooit gehoord. Van een veiligheidscoordinator schorkken ze zich een bult.
Ze hebben zich gesneden, botten gebroken, tanden uitgevallen en hier werd niemand voor naar de rechter gesleept. Dat waren gewoon 'ongelukjes' en soms kreeg je er ook nog zelf een extra pak slaag voor.
Metsen leerde je op den bouw en alleen wie goed was mocht voortdoen; wie niet goed genoeg was moest maar blijven kijken en leren omgaan met teleurstellingen.
Ze smeerden hun boterhammen zelf, met een groot mes, en als je ze vergeten was kon je op de werf geen frieten kopen! Als ze de korst niet aten hadden ze een beetje meer honger de rest van de dag. Ze dronken uit dezelfde fles, van een liter bier, als de makkers en niemand werd er ziek van.
Als je vriendin naar je zwaaide was je een watje !
Zij hadden vrijheid, mislukkingen, succes en verantwoordelijkheid. Ze hebben moeten leren er mee om te gaan.
Die generatie heeft veel mensen voortgebracht die problemen kunnen oplossen, innovatief bezig zijn en daarbij risico durven nemen en instaan voor de gevolgen.
Hoorde Pelle ook daar bij ?
GEFELICITEERD Pelle !
ZIJ is zeker een van mijn heldinnen !

Geen opmerkingen: